Asit test oranı = (Hazır Değerler + Menkul Kıymetler + Kısa Vadeli Alacaklar) / Kısa Vadeli Borçlar

ya da

Asit-Test Oranı: Dönen Varlıklar-Stoklar / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar

Asit Test oranı bir işletmenin hemen nakde dönülebilecek varlıklarının kısa vadeli yükümlülüklerini karşılama oranını gösterir. Dönen varlıklar grubunun tamamı hesaplamada kullanılmamaktadır. Likit varlıklar hesaplanırken hazır değerler, menkul kıymetler ve kısa vadeli ticari alacaklar toplamı dikkate alınmaktadır. Stoklar hesabının nakde dönüşmesi belirli bir süre alacağından hesaplamaya dahil edilmez. Asit oranının cevap verdiği soru “Stok satışı yapmadan kısa vadeli borçlar karşılanabilir mi?” şeklinde özetlenebilir.

Asit Test Oranı sonucunda şirketin acil kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamaya yetecek varlığının olup olmadığı belirlenmiş olur. Özet olarak, oldukça önemli bir likidite göstergesidir. Asit oranının 1’den küçük olması şirketin likidite problemi yaşayabileceği şeklinde yorumlanırken, oranın “1” olması yeterli görülür. Yine de sektörel özellikler gözardı edilmemelidir. Örneğin, perakende gıda sektöründe stoklar kısa vadeli varlıkların önemli bir bölümünü tutar ve işletmenin stok satışı yapmadan kısa vadeli yükümlülükleri karşılaması beklenmeyebilir.

SPK 2014 Sorusu: “Dönen varlıkları 34.565.000, kısa vadeli borçları 19.870.000 ve stokları 7.245.000 TL olan bir işletmenin asit test oranı yaklaşık kaç TL’dir?

Cevap: (34.565.000 – 7.245.000) / 19.870.000 = 1,37

Yorum bırakın